Power BI sajt problem – učitavanje sajta beskonačno dugo traje?

Ako vam se desi da, kad želite da na vašem Office 365 Team Site-u pokrenete vaš Power BI sajt, sajt se otvori a onda krene učitavanje content-a sajta koje se ne prekida (slika 1), verujem da će prva stvar koju ćete pomisliti biti: Šta li su sad opet zeznuli oni iz Microsoft-a.

Slika 1. Problem sa učitavanjem Power BI sajta

S prethodno pomenutom predrasudom na umu, sledeći vaš korak će verovatno biti da potražite na forumima da li je neko imao sličan problem i kako ga je rešavao. Naći ćete da je dosta ljudi imalo takav problem ali za rešenje najverovatnije nećete naći ništa upotrebljivo. Sledeći korak će onda biti da kreirate tiket za Office 365 podršku sa Admin delja vašeg Office 365.

E, sad, pre nego što pošaljete tiket Office 365 podršci, bilo bi dobro da proverite da li Power BI sajt stvarno ne radi tj. da li je možda u pitanju neki problem za koji nije odgovoran Microsoft, koji ćete sami moći da rešite i za koji vam ipak neće trebati Office 365 podrška. S tim u vezi, bilo bi dobro da prvo odete na glavni meni Office-a 365 i izaberete “Sites” (slika 2).

Slika 2. Pokretanje SharePoint sajtova sa Glavnog menija Office-a 365

Doćićete do strane za izbor sajta koji želite da otvorite (Team Site, Blog Site…). Zatim je potrebno da iz Settings menija izaberete opciju “Site contents” (slika 3).

Slika 3. Opcija “Site contents” menija Settings

Nađite Power BI content u spisku i pokrenite ga (slika 4).

Slika 4. Pokretanje personalnog Power BI sajta

Ako dobijete svoj personalizovani Power BI sajt (slika 5) onda je sa Power BI-jem sve u redu.

Slika 5. Personalizovani Power BI sajt

Šta je onda najverovatniji problem? U Document folderu Team Site-a postoje content-i (Excel fajlovi) koji su public-ovani na vašem Power BI sajtu, bilo da su to Power BI samples-i ili Excel fajlovi koje ste vi ili vaši korisnici upload-ovali na vaš Power BI. Problem sa učitavanjem Power BI sajta na Time Site-u, najverovatnije nastaje zbog toga što je neko sa adekvatnim privilegijama obrisao te content-e ili čak i ceo Document folder. Pitanje koje se u takvom slučaju postavlja je: kako povratiti folder strukturu i content-e (Excel fajlove) koji su neophodni za normalan rad vaš Power BI sajt-a na Team Site-u? Ako ste instalirali Samples-e Power Bi-a, njih i folder strukturu koja je neophodna za rad vašeg Power BI sajta, možete kopirati sa vašeg personalizovanog Power BI sajta.

Content-i (Excel fajlovi) vašeg personalizovanog Power BI sajta se nalaze na vašem personalnom OneDrive-u. Do svog OneDrive-a možete doći izborom te opcije u Glavnom meniju Office-a 365 (slika 6).

Slika 6. Pokretanje personalizovanog OneDrive-a sa Glavnog menija Office-a 365

Za rad vašeg Power BI sajta je potrebno da u Document folderu vašeg Team Site-a postoje dva foldera: Email attachments i Shared with Everyone. Ako ste instalirali Power BI samples-e onda supotrebni i Power BI samples Excel fajlovi (slika 7).

Slika 7. Sadržaj OneDrive Documents foldera koji je neophodan za rad Power BI sajta

U slučaju da su na vašem Power BI sajtu Team Site-a bili public-ovani i drugi Excel fajlovi potrebno je da i njih dobijete od korisnika koji su ih postavili tj. potrebno je da povratite celokupan sadržaj Documents foldera vašeg Team Site-a. Kad to budete uradili, sa otvaranjem vašeg Power BI sajta na Team Site-u će biti sve u redu. Još samo ostaje da utvrdite ko je obrisao pomenute fajlove i eventualno foldere i onemogućio vam normalan rad Power BI sajta…

Leave a Reply

%d bloggers like this: